Skip to main content

Tips om de smartphone in het verkeer te beperken

 

In de wereld van vandaag is de smartphone amper weg te denken. Of je nu thuis bent, op het werk of onderweg, de smartphone is bijna altijd binnen handbereik. 

 

En hoewel de smartphone ons vaak helpt in situaties, brengt het ook gevaren met zich mee. Een groot deel van de smartphonegebruikers kan namelijk niet meer zonder. En dat geldt ook in gevaarlijke situaties zoals achter het stuur of tijdens het wandelen op straat. Via de emotionele videoclip 'het beste moet nog komen', bracht Pommelien Thijs dit onderwerp ook aan het licht. 

 

Het is dan ook niet wonderbaarlijk dat het aantal ongelukken de laatste jaren enorm is toegenomen. Sterker nog: één blik naar je scherm vertienvoudigt de kans op ongelukken. Kort samengevat: de afleiding is groot. Om deze afleiding te beperken, hebben we enkele tips en apps opgesomd die het smartphonegebruik in het verkeer kunnen beperken. 

 

Gebruik het scherm van je auto 

Rij je met een nieuwe(re) auto? Dan heb je waarschijnlijk geluk en beschikt je auto over een groot ingebouwd scherm. Gebruik Carplay op het ingebouwde scherm om je weg te navigeren of je muziek te luisteren. Indien je niet over zo'n scherm beschikt, zijn er verschillende apps die een autovriendelijke versie hebben. Denk maar aan Spotify. De iconen op het startscherm worden vergroot wanneer je smartphone in automodus gaat.

Of zijn je passagiers je grootste afleiding? Dan kan je een beeldscherm aan de hoofdsteun installeren. Zo kan je passagier zich vermaken, zonder dat jij als bestuurder gestoord wordt.

 

Stoor me niet

Wanneer je geen meldingen ontvangt, is de kans ook kleiner dat je afgeleid zal worden. Door de ‘niet storen’ optie aan te zetten, ontvang je geen berichten en komen je inkomende oproepen ook niet door. Op die manier word je op geen enkele manier gestoord en kan je je volledig op de baan focussen. Zalig! Je kan dit eenvoudig instellen via de instellingen van je smartphone.

 

Heb je een Iphone?

  • Ga naar Instellingen
  • Kies 'Focus'
  • Kies erna 'Niet storen'en duid daar je voorkeuren aan.

Heb je een andere smartphone?

  • Ga naar Instellingen
  • Kies 'Geluiden en trillen'
  • Tik op 'Niet storen' en kies voor 'Nu inschakelen'

 

 

In-Traffic Reply 

De drang is soms groot om meteen op een inkomend berichtje te antwoorden. En al zeker als je achter het stuur zit. Samsung lanceerde de app In-Traffic Reply als oplossing. De app beantwoord je inkomende berichten automatisch met een standaard bericht of een leuke GIF. Verder schakelt het je berichten automatisch uit waardoor je niet gestoord wordt tijdens het rijden. De app is alleen beschikbaar via Google Play. 

 

Automodus Google

 

 

Misschien zal je je soms in een situatie bevinden waarin je echt moet antwoorden op een bericht. Gebruik dan de voice control van je smartphone. Voor de Iphonegebruikers gebruik je hier Siri voor. Zeg bijvoorbeeld "Hey siri, stuur een bericht naar mama". Op die manier raak je je smarthone geen enkele keer aan achter het stuur. Androidgebruikers stellen hun vraag via "Hey Google". Bekijk deze video om je voice control te activeren

Natuurlijk kan ook deze manier gevaren met zich meebrengen. De veiligste manier om je bericht te beantwoorden is wanneer je thuis bent. 

 

 

Je smartphone gebruiken achter het stuur brengt veel gevaren met zich mee. Gelukkig ben je met de GSM-abonnementen van yoin altijd en overal bereikbaar, behalve achter het stuur natuurlijk! 😉