Skip to main content

Hoe 5G het bedrijfsleven zal veranderen

De uitrol van het 5G-netwerk in België zit in een stroomversnelling. Dat is goed nieuws, want 5G biedt heel wat voordelen en zal ervoor zorgen dat je uiteindelijk tot tien keer sneller kan surfen op het internet dan op de bestaande 4G-netwerken. Daarnaast biedt een 5G-verbinding ook een hogere latentie, waardoor applicaties minder gevoelig zijn aan vertragingen en de stabiliteit van onze internetverbindingen een serieuze boost zal krijgen. Die extra snelheid en stabiliteit zullen ervoor zorgen, dat ook bedrijven enkele innovatieve technologieën definitief kunnen omarmen.

 

5G en Augmented Reality (AR)

De kracht van Augmented Reality is dat deze technologie virtuele en fysieke werelden met elkaar combineert. Mogelijk kent u de app Pokémon Go waarbij je via de camera van je smartphone de omgeving om je heen bekijkt terwijl de AR-functie de virtuele Pokémons in de echte wereld plaatst. Met AR kunnen ook bedrijven hun klanten een interactieve ervaring aanbieden.

 

Dankzij een 5G-verbinding kunnen AR-toepassingen sneller en stabieler werken, wat deuren opent voor bedrijven in verschillende sectoren, gaande van retail tot de autosector. Ooit al eens in een meubelzaak geweest? Waarschijnlijk wel. Zou het niet handig zijn om deze meubels al even virtueel in je woonkamer te plaatsen alvorens je ze koopt? Of neem het voorbeeld van opleidingen. Zo experimenteren verschillende autoconstructeurs momenteel met AR-opleidingen. De technici zetten een AR-bril op en zien via een virtuele laag bovenop de werkelijkheid welke stappen ze moeten doorlopen om bijvoorbeeld het onderhoud van een wagen 100% correct uit te voeren.

 

5G en Medische zorg op afstand

Dankzij de snellere en stabielere verbinding die 5G-internet ons biedt, kunnen artsen en patiënten in real-time communiceren via videoconferentie. Dit maakt het mogelijk om diagnoses te stellen en behandelingen te bieden zonder dat patiënten naar het ziekenhuis hoeven te komen. Ook voor de chirurgie kan dit mogelijk een doorbraak betekenen. Zo is het goed mogelijk dat een chirurg zich in de VS bevindt en aan de hand van een op afstand bestuurde robot een patiënt opereert in België.

 

5G en Autonome vervoersmiddelen

Van een drone of zelfrijdende wagen vallen we intussen niet langer achterover. Toch zal 5G-internet ook hier een cruciale rol spelen, want dankzij de snellere en stabielere verbinding kunnen deze autonoom rijdende of vliegende voertuigen snellere en slimmere beslissingen maken. Hierdoor winnen ze aan veiligheid en betrouwbaarheid. En die kans zal de logistieke en de transportsector niet laten liggen om efficiënter te werken. Het is wachten tot drones onze pakketjes komen afleveren.

 

Het klinkt soms een beetje als sciencefiction, maar het is duidelijk dat 5G-internet het bedrijfsleven op verschillende manieren drastisch zal beïnvloeden. Van het creëren van interactieve ervaringen tot het verbeteren van de logistiek en het bieden van betere medische zorg. 5G zal bedrijven in staat stellen om hun efficiëntie te verhogen, kosten te verlagen en nieuwe markten te bereiken. Benieuwd wat de toekomst brengt!

 

Yoin maakt gebruik van het Proximus-netwerk. Zo zit u op de eerste rij om te genieten van 5G.