Skip to main content

De zes beste halloweenfilms aller tijden

Naast pompoenen, snoep en verkleedfeestjes zijn ook films een onmisbaar element tijdens Halloween. Niets is beter dan tijdens de donkere dagen van oktober met een pak chips of popcorn en de daver op het lijf voor de televisie te hangen, muahahaha! Daarom zetten we de zes beste halloweenfilms aller tijden op een rij.

 

1. Halloween

Geeft de titel het misschien al weg? 🤔 Halloween is een alltime classic als het aankomt op halloweenfilms. De originele film van regisseur John Carpenter uit 1978 wordt gezien als een van de belangrijkste en invloedrijkste films ooit binnen het horrorgenre. De film vertelt het verhaal van Michael Myers, een seriemoordenaar die op zesjarige leeftijd zijn oudere zus vermoorde op de halloweenavond van 1963. Exact vijftien jaar later ontsnapt Michael uit de psychiatrische instelling om zijn moordlustige draad weer op te pakken.

 

Het succes en de invloed van Halloween valt het beste uit te drukken in de hoeveelheid sequels die erna volgden. Halloween Ends wordt de dertiende (!) film in de franchise en verschijnt wereldwijd in oktober 2022. Als je geen genoeg kunt krijgen van Michael Myers ben je met de twaalf al verschenen Halloweenfilms dus alvast even zoet

 

2. The Conjuring

Van een horrorfilm die gebaseerd is op de waargebeurde getuigenissen van paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren zou je voor minder kippenvel krijgen. In The Conjuring worden Ed en Lorraine als hulplijn ingeroepen wanneer de familie Perron in hun nieuwe huis geterroriseerd wordt door een duistere kracht.

 

The Conjuring werd een wereldwijd succes en won na zijn release in 2013 maar liefst zeventien prijzen. Met de uitgave van zeven verschillende andere spin-offs, prequels en sequels staat de Conjuring Universe momenteel genoteerd als de op één na grootste horrorfranchise aller tijden. Zet The Conjuring dus maar bovenaan je lijstje van halloweenfilms!

 

3. Get Out

Wanneer we het over succesvolle horrorfilms hebben kan Get Out moeilijk ontbreken. In de film gaat Afro-Amerikaanse fotograaf Chris Washington voor het eerst op bezoek bij de ouders van zijn blanke vriendin Rose Armitage. Hoewel de ouders zich op het eerste gezicht vriendelijk en normaal gedragen, gebeuren er steeds vreemdere dingen in en rond hun huis, en ontdekt Chris hun donkere geheim.

 

Get Out won meer dan 150 prijzen, waaronder de Oscar voor beste originele script in 2018. Wie zegt dat de beste halloweenfilms altijd over seriemoordenaars of bovennatuurlijke entiteiten moeten gaan? Ben je fan van de regie van Jordan Peele? Dan zijn Us en Nope zeker in oktober ook een aanrader voor alle horrorfans.

 

4. The Silence of the Lambs

De enige horrorfilm die ooit de Oscar voor beste film in ontvangst mocht nemen. The Silence of The Lambs is een van de griezeligste en beste films aller tijden, ongeacht genre. Hoewel je de rolprent van Jonathan Demme in elke periode van het jaar op je beeldbuis zou kunnen kijken, komt hij als halloweenfilm misschien nog wel het meeste tot zijn recht.

 

In de psychologische horrorfilm wendt FBI-agente Clarice Starling zich tot de kannibalistische psychopaat Hannibal Lecter om inzichten te krijgen in het denken van een seriemoordenaar. Een samenwerking waarmee ze hoopt jacht te kunnen maken op een andere seriemoordenaar.

 

5. Stephen King

Geen enkele lijst van halloweenfilms zou compleet zijn zonder “The Horror King” himself. Stephen King is zelf geen film, maar slechts één kiezen uit zijn uitgebreide bibliotheek zou hem allesbehalve eer aan doen. Van klassiekers zoals The Shining, It en Carrie tot Gerald’s Game, 1408 en Pet Sematary, geen enkele Halloween en oktober zijn compleet zonder een film geïnspireerd door de horrorverhalen van de Amerikaanse schrijver.

 

6. The Nightmare Before Christmas

Of The Nightmare Before Christmas een halloween-of kerstfilm is, is een discussie voor een andere dag. Alleszins kan je na Halloween al beginnen af te tellen naar het Kerstseizoen, ho ho ho! In The Nightmare Before Christmas heeft Jack Skellington, de pompoenkoning van Halloweenstad stilaan genoeg van zijn oude trucs. Hij wil meer, en stuit daarom al snel op de wonderlijke magie van Kerststad. Die magie wil hij maar al te graag met de rest van zijn eigen wereld delen. Een ideale aanvulling voor wie misschien minder van het klassieke horrorverhaal houdt dus!

 

Consumeer je media liefst on the go? Bij yoin krijg je bij elk abonnement een top deal met zoveel data als je zelf wilt én voor de beste prijs. Ben je eerder fan van series dan films? Deze vijf moet je sowieso zien tijdens het najaar! Voor mensen die tijdens de herfst liever met hun neus (en oren) tussen de boeken zitten, de beste luisterboeken vind je hier.