Skip to main content

Wachtwoord veilig bewaren met wachtwoordmanagers

 

Elk jaar opnieuw is het de eerste donderdag van mei World Password Day. En wat is een beter moment om even stil te staan bij de veiligheid van je wachtwoorden? Uiteraard hechten wij als telecomprovider veel belang aan de veiligheid van onze klanten. Daarom raden wij het gebruik van een wachtwoordmanager zeker aan. Een wachtwoordmanager verzamelt al je wachtwoorden veilig op één plaats. Wij delen vijf wachtwoordmanagers waarmee jij je wachtwoorden veilig kan bewaren.

 

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een beveiligd programma dat gebruikers helpt bij het beheren en opslaan van wachtwoorden. Het maakt het inloggen op websites veel eenvoudiger en daarbovenop raden ze ook sterke wachtwoorden aan. Dit om hackers en cyberaanvallen tegen te gaan. Met behulp van een wachtwoordmanager hoef je nooit meer  op 'wachtwoord vergeten' te klikken.

 

Keeper Security

Met Keeper bewaar je je wachtwoorden heel gemakkelijk op één locatie. Je kan Keeper gebruiken voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Voor bedrijven tot tien personen betaal je slecht € 24 per gebruiker per jaar. Keeper houdt naast je wachtwoorden ook een beveiligingscontrole bij. Verder geeft het een percentage van de veiligheid van je wachtwoorden weer.

 

Daarnaast krijg je via Keeper een eenvoudig overzicht over je wachtwoordsterkte en hoe vaak je welk wachtwoord hergebruikt. De app heeft standaard een twee-factor-authentificatie waardoor je gegevens veilig bewaard worden. Een extra voordeel aan Keeper is dat je naast je wachtwoordveld ook een beveiligde notitie kan toevoegen. Een mogelijk nadeel aan Keeper is dat bepaalde geavanceerde functies een premium-abonnement vereisen. Met de gratis versie kan je Keeper slechts op één apparaat gebruiken. De verschillen in de betalende versie liggen vooral bij de beveilingsopties. Hieronder valt bijvoorbeeld onbeperkte wachtwoordopslag en het veilig delen van je wachtwoorden.

 

Voordelen:

  • sterke wachtwoorden genereren 
  • twee-factor-authentificatie
  • aanmelden met gezichtsherkenning
  • gebruiksvriendelijk: vult wachtwoorden automatisch in
keeper-app-storegoogle-play-keeper

 

RoboForm

Met RoboForm creëer je makkelijk wachtwoorden. Je kan zonder veel te typen snel inloggen op verschillende sites. Daarnaast deel je je wachtwoorden op een veilige manier met collega's of familieleden zonder vertrouwelijke gegevens bloot te geven. Ook bij Roboform heb je de keuze tussen persoonlijk en business gebruik. Voor een jaarlijks abonnement betaal je voor maximum 10 gebruikers € 33,95 per jaar per gebruiker. En ook hier heb je voor de geavanceerde functies een betalende versie nodig. Met de betalende versie heb je onbeperkte wachtwoordopslag, kan je je wachtwoorden over meerdere apparaten syncroniseren en deze veilig delen.

 

Voordelen:

  • bestaat al lang, is betrouwbaar
  • goede functies voor formulierinvulling
app-store-roboformgoogle-play-roboform

 

1Password

1Password is een bekende wachtwoordmanager en staat gekend om de gebruiksvriendelijkheid. Een functie die 1Password van de andere wachtwoordmanagers onderscheidt is dat je je wachtwoord kan delen met vertrouwde contacten. Hierdoor is het gebruik ideaal voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. De kostprijs hangt af van het aantal personen. Ga je individueel een abonnement aan dan betaal je $2,99 (€2,79). Een gezin van maximum vijf personen betaalt $4,99 (€ 4,65) en een klein bedrijf van maximum 10 personen slechts $19,95 (€18,60) per maand. 

 

Voordelen

  • geeft automatisch wachtwoordsuggesties
  • enorm goed beveiligd
  • mogelijk om wachtwoorden met andere apparaten te syncroniseren
app-store-1passwordgoogle-play-1password

 

Bitwarden

Bitwarden is een open-source wachtwoordmanager. Dat betekent dat de app geen geheimen heeft voor haar gebruikers. Je kan de broncode bekijken en indien nodig verbeteren. Hierin onderscheidt Bitwarden haar van de andere wachtwoordmanagers. Je hebt als gebruiker dus het gevoel dat je controle hebt over de beveiliging van je wachtwoorden. Zowel individuen als families en bedrijven gebruiken Bitwarden. De app focust zich voornamelijk op veiligheid.

 

Voordelen

  • gebruiksvriendelijke interface
  • open-source en transparant
  • mogelijkheid tot twee-factor-authentificatie
  • gratis tot en met vijf gebruikers

 bitwarden-app-storebitwarden-google-play

 

Dashlane

Dashlane is een alles-in-één wachtwoordmanager die bekend staat om zijn gebruiksgemak. De app onderscheidt zichzelf door het toevoegen van de VPN-mogelijkheid. Dit geeft de gebruikers zowel extra beveiliging als extra privacy. Het nadeel is dat je ook voor deze service betaalt. Met de gratis versie heb je toegang tot beperkte mogelijkheden van de app. Je kan maar 50 wachtwoorden opslaan en maar op één apparaat. De prijzen van Dashlane verschillen naargelang je keuze tussen een persoonlijk of zakelijk abonnement. Als individu betaal je €3,65 per maand en als klein bedrijf slechts €8. Met de betalende versie kan je onbeperkt wachtwoorden opslaan, je wachtwoorden over verschillende apparaten syncroniseren en een VPN inschakelen. 

 

Voordelen

  • gebruiksvriendelijke interface
  • sterke beveiligingsfuncties zoals VPN en dark-webbewaking
  • betalende versie biedt VPN functie aan en heeft geen maximum aan wachtwoorden

 dashlane-app-storedashlane-google-play

 

Hecht jij veel belang aan de veiligheid van je wachtwoorden? Dan raden we je een wachtwoordmanager zeker aan. Het gebruik van een wachtwoordmanager beperkt het risico op cyberaanvallen. Lees in onze blog over cybersecurity hoe je dit kan tegengaan. 

 

Een wachtwoordmanager is niet alleen veel veiliger, maar ook enorm handig als je vaak je wachtwoorden vergeet. World Password Day is een belangrijke dag om hier even bij stil te staan. Het kiezen van de juiste wachtwoordmanager is een goede stap is de veiligheidsrichting!