Skip to main content

Vogeltelweekend 2024

Het is vogeltelweekend en we kunnen wel vaststellen dat de belangstelling hiervoor elk jaar toeneemt. Het is interessant en eigenlijk ook wel gezellig zo vogels spotten. Om alles uit deze dag te halen hebben wij een blog geschreven met enkele handige apps en leuke activiteiten.

 

Vogels voederen

In de winter hebben vogels veel energie nodig, maar het voedsel is schaars. Help ze een handje door zaadjes en water te voorzien in je tuin. Op deze manier kan je ook gemakkelijker de vogels tellen. Op Natuurpunt vind je meer tips over de do’s en don’ts van het voederen.

 

Vogels herkennen

Tuinvogelgids is een app die jou kan helpen met het herkennen van alle soorten. Je krijgt meteen alle informatie over de vogel en kan ook even checken of je zijn gezang correct herkent. Bovenop kan je ook elke vogel die je spot meteen toevoegen aan je tellijst. Je kan een vogel zoeken op basis van de grootte en de kleur. De app is volledig gratis en kan gebruikt worden op Android en iPhone.

 

ObsIdentify is een app waarmee je een foto maakt van een plant of dier, deze foto wordt gescand door de app en er wordt een match gegeven met een gekende soort. Naast de dieren en de natuur beter te herkennen draag je ook nog eens een steentje bij aan de natuurbescherming. Je waarnemingen worden opgeslagen op waarnemingen.be, waarna beheerders en onderzoekers er mee aan de slag kunnen. De app is gratis en beschikbaar op Android en iOS.

 

Een andere manier om vogels te herkennen is met behulp van Natuurpunt. Zij hebben een lijst voorzien met de meest voorkomende vogels in de Belgische tuinen en hun kenmerken.

 

Vogels tellen

Nu je weet hoe je vogels kan herkennen kan je ze beginnen te tellen. Wij volgen het stappenplan van Natuurpunt:

  1. Maak je tuin vogelvriendelijk (voorzie water en voedsel)
  2. Neem je verrekijker, je vogelherkenningsapp en een tellijst. Gebruik de lijst van je app, tellijst van Natuurpunt of een leeg A4.
  3. Tel de vogels gedurende 15 minuten en noteer per soort het aantal vogels dat je ziet. Overvliegende vogels tellen niet mee.
  4. Geef de telling door aan Natuurpunt.
  5. Nog eens tellen? Dat kan zeker, maar wel altijd tijdspannes van 15 minuten.

 

Nu je de vogels gelukkig hebt gemaakt in je tuin en een steentje hebt bijgedragen aan de natuurbescherming kan je er nog een leuk en thematisch weekendje van maken met je kinderen. De waarde van het Vogeltelweekend meegeven aan de volgende generatie hoeft niet alleen leerrijk te zijn, maar kan ook leuk!

 

Tel samen de vogels, leer bij over de bestaande soorten en speel samen een spel. Ken je spel Wingspan al? “Wingspan is een tactisch spel met een prachtige vormgeving. Door vogels in je persoonlijke natuurgebied uit te zetten verzamel je voedsel, eieren en punten. Wie zijn vogels het slimst samen laat werken, wint het spel.”

 

Veel plezier 🐦