Skip to main content

Help de planeet een handje

Geef je oude smartphone een tweede leven!

Liggen er bij jou ook enkele oude smartphones stof te vergaren in één of andere schuif? Je bent niet alleen. Wereldwijd krijgen slechts 5% van alle mobiele gsm-toestellen een tweede leven. In België betekent dit dat er momenteel ongeveer 3 miljoen oude toestellen ergens in een kast liggen te verkommeren. 
 
Tijd om die oude smartphones massaal van onder het stof te halen en ze een tweede leven te geven! We geven enkele tips over hoe je dit het beste kan aanpakken.


Maak een back-up van je gegevens

Voordat je besluit je smartphone niet langer te gebruiken, maak je altijd best een back-up van je gegevens, Denk hierbij bijvoorbeeld aan foto's, contacten, app-gegevens en andere belangrijke informatie. Zo voorkom je dat je belangrijke informatie verliest.
 
Vergeet ook je SIM- en SD-kaart niet te verwijderen. Een SIM-kaart bevat vaak persoonlijke gegevens en de SD-kaart kan ook belangrijke foto's of andere informatie bevatten.


Optie 1: verkopen

Is je smartphone nog niet zo oud en best wel in goede staat? Dan kan je proberen om je smartphone te verkopen. Dat kan bijvoorbeeld via tweedehandswinkels zoals cashconverters.be. Je kan ook navragen bij de verkoper van je toestel of zij je oude smartphone willen overkopen. Vaak kan je op die manier nog een waardebon scoren, waarvan het bedrag afhankelijk is van de restwaarde van je toestel.


Optie 2: doneren

Een tweede optie is om je smartphone te doneren. Je kan je toestel aan een goede vriend of vriendin schenken, maar je kan ook overwegen om die aan een liefdadigheidsinstelling te schenken die oude smartphones aanvaardt en ze vervolgens aan kansarme gezinnen schenkt.


Optie 3: recycleren

Een derde mogelijkheid is recycleren. Smartphones bevatten waardevolle materialen zoals goud, palladium, zilver en koper. In de batterijen zit daarnaast ook nog eens kobalt, nikkel en koper. Deze metalen worden steeds schaarser en ook duurder. Kies je voor recyclage, dan zorg je er tegelijk voor dat er minder grondstoffen ontgonnen moeten worden.


Er zijn 3 mogelijkheden om je oude smartphone te recyleren:

  1. Breng je smartphone naar een inzamelpunt van Recupel. Je kunt de dichtstbijzijnde vinden op hun website.

  2. Breng je toestel naar een containerpark bij jou in de buurt.

  3. Lever je smartphone terug in bij de verkoper, want elke onderneming die een elektronisch apparaat op de Belgische markt brengt is wettelijk verplicht om ook oude toestellen in te zamelen.
    Genoeg redenen dus om je smartphone een tweede leven te geven. Niet twijfelen, doen!