Skip to main content

Dataverbruik op social media

Een uur en 12 minuten. Zoveel tijd spendeert een Belg gemiddeld per dag op social media. Dat blijkt uit de Digimeter van Imec, een jaarlijks rapport over onze digitale gewoontes. Het grootste deel van die tijd (50 minuten) spenderen we op Facebook, Messenger, WhatsApp en Instagram. Maar ook TikTok is aan een serieuze opmars bezig.

 

Tel daarbij op dat even door Facebook, Instagram of TikTok scrollen je al snel 100MB per uur kost en dat dit heel vaak via mobiele data verloopt. Dan hoef je er natuurlijk niet van achterover te vallen dat je mobiele data er snel doorvliegen.

 

Waarom verbruikt social media zoveel data?

De grootste data-slokoppen zijn video’s, foto’s en livestreams. En wat bekijk je voortdurend op social media? Juist: video’s, foto’s en livestreams. Het is dan ook logisch dat hier heel wat mega- en gigabytes worden opgesoupeerd.

 

Welke social media apps verbruiken het meeste data?

TikTok spant de kroon met een gemiddeld verbruik van 840 megabyte per uur. Maar ook een uurtje scrollen op Facebook of Instagram kost je gemiddeld 100MB per uur. Als je daar elke dag een uur aan spendeert zit je al aan een dataverbruik van 3GB per maand.

 

Kijk je niet alleen op social media, maar plaats je ook zelf regelmatig content. Dan verbruik je nog wat meer data. Foto’s uploaden op Facebook of Instagram kost je afhankelijk van de gewenste kwaliteit 2 tot 4 MB per foto. Liever een videootje posten? Reken dan maar op het dubbele. Even videobellen met je lief via WhatsApp? Dat kost je gemiddeld 11MB per minuut. Dat begint op te lopen, niet?

 

Hoe beperk ik mijn dataverbruik op social media?

  1. Beperk het automatisch afspelen van video’s: Dat kan je gewoon zelf even instellen. Zo bepaal jij zelf aan welke video’s je je data wil spenderen.
  2. Kies voor wifi: Ben je thuis of bij vrienden? Vergeet dan niet om je wifi aan te zetten. Zo gaan er geen data verloren vanuit je data-abonnement.
  3. Lage resolutie: Op de meeste social media apps kan je ervoor kiezen om video’s en foto’s in lage resolutie te bekijken. Dit kan helpen om de hoeveelheid data die je verbruikt te verminderen.

 

Misschien nog de beste tip? Kies voor gooeeeie deals met heel veel mobiele data. Dan hoef je daar allemaal niet van wakker te liggen. 🙂