Skip to main content

Duurzame GSM

De levenscyclus van een GSM en de impact op het milieu en de samenleving hebben we al een besproken in onze vorige blog. Hieruit konden we concluderen dat jij maar een klein deel kan bijdragen aan een duurzamere levenscyclus en dat de meeste verantwoordelijkheid bij de overheid en de bedrijven zelf ligt. Hier geven wij jou enkele additionele tips hoe jij nog meer kan bijdragen aan de duurzaamheid tijdens de levensduur van je GSM.

 

Hoe ga ik voor een duurzamere GSM?

Bij het aankopen van een nieuwe GSM kan je bijvoorbeeld kiezen voor een gegarandeerd duurzame GSM zoals de Fairphone.

 

Heb je eigenlijk wel een nieuwe GSM nodig? Overweeg eerst je huidige GSM door te geven aan iemand anders, te verkopen of je GSM te laten repareren. Is er echt niets meer dat je kan betekenen voor je GSM? Laat hem dan recycleren door je GSM binnen te brengen bij een Electrabel punt of af te geven bij de winkel waar je een nieuwe GSM gaat kopen.

 

Je denkt waarschijnlijk dat dit echt het enige is dat je kan doen, maar niets is minder waar! Alle kleine beetjes helpen en wij hebben er een paar voor jou opgesomd:

 

  • Kies voor een hoesje met een ecologische voetafdruk
  • Laat je adapter niet altijd in het stopcontact zitten.
  • Kies voor een GSM-abonnement ZONDER GSM.
  • Kies voor een oplader op zonne-energie
  • Sta ook stil bij de kleine dingen van het bedrijf je je GSM koopt: gebruiken ze duurzaam verpakkingsmateriaal? Is het conflictvrij geproduceerd? Bekijk onze vorige blog voor een uitgebreider overzicht van alle belangrijke aspecten.

 

Duurzame operator

Welke operator jij kiest heeft ook een impact op duurzaamheid van je GSM. Wij gebruiken bijvoorbeeld het netwerk van Proximus die dan op hun beurt CO2neutraal zijn en gebruik maken van fiber kabels. “De versnelde installatie van fiber of glasvezel maakt het bijvoorbeeld mogelijk om koperkabels terug te winnen en te recycleren of voor andere doeleinden. Fiber is ook duurzaam en dus beter voor het milieu omdat het energie-efficiënter is dan koper en een langere levensduur heeft. Bovendien is het beter bestand tegen de weersomstandigheden, zoals overstromingen.”

 

Genoeg tips dus om duurzamere keuzes te maken.