Skip to main content

Hoe bescherm ik de gegevens op mijn smartphone?

Ergens weet iedereen wel dat je de gegevens op je smartphone moet beveiligen, maar staat het niet altijd bovenaan het prioriteitenlijstje. Toch is het belangrijk, want zeg nu zelf, je wil toch ook niet dat alle persoonlijke gegevens die op je smartphone staan zomaar in verkeerde handen terechtkomen? Met de tips hieronder kan je direct aan de slag.
 

Gebruik unieke wachtwoorden en steek ze achter slot en grendel

Dat je beter je geboortedatum of de naam van je dochter niet als wachtwoord gebruikt lijkt een evidentie. Toch gebeurt het nog erg vaak. En wat is het toch handig om overal hetzelfde paswoord te gebruiken, niet? Klopt, maar dan maak je het hackers wel erg gemakkelijk. Tip: sla je wachtwoorden op in één app die al je wachtwoorden op een veilige manier beheert zoals Dashlane of Lastpass. Zo maak je eenvoudig complexe en unieke wachtwoorden aan per account en zo hoef jij maar één masterpaswoord te onthouden. Easy!


Installeer updates

Wanneer je smartphone aangeeft dat er updates beschikbaar zijn, stel je die beter niet uit. Er is meestal een reden waarom een app update nodig heeft en de veiligheid verhogen is vaak één van die redenen. Niet uitstellen dus, meteen doen.


Vergrendel je smartphone met vingerafdruk of irisscan

Een pincode om je smartphone te vergrendelen is intussen wel ingeburgerd. Nog beter is om die pincode te combineren met een biometrische vergrendelingsmethode. Hierbij wordt gebruikgemaakt van unieke fysieke eigenschappen zoals je vingerafdruk, gezicht of iris.


Tweestapsverificatie

Dankzij tweestapsverificatie hebben hackers niet langer voldoende aan alleen je wachtwoord. Nadat je het wachtwoord ingeeft verstuurt de app waarop je wil inloggen je een unieke code per mail of sms. Pas daarna krijg je toegang tot de app. Een extra beveiligingslaag die het moeilijker maakt voor hackers.


Vermijd openbare wifinetwerken

Openbare wifinetwerken op café, in de luchthaven of in een andere openbare ruimte zijn makkelijker te hacken. Vermijd deze netwerken dan ook liever en schakel even over op 4G of 5G. Besluit je ze toch te gebruiken, gebruik dan zeker je banking apps niet of andere applicaties die gevoelige persoonlijke of financiële informatie bevatten.


Naast deze tips is het natuurlijk ook belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Pincodes als 1234 gebruik je beter niet en download geen malafide apps die je niet eens in de Play Store of App Store kunt downloaden.